Sıkça Sorulan Sorular

 

KBÜ TÖMER'de eğitim almak için Karabük Üniversitesi öğrencisi olmak gerekir mi?
 
KBÜ TÖMER’de eğitim almak için Karabük Üniversitesi öğrencisi olmak gerekir. Eğer üniversite öğrencisi değil ise Türkçe Dil Kursu Vizesi alarak Karabük Üniversitesi öğrencisi olmadan da KBÜ TÖMER'de kursiyer olarak eğitim alınabilir.
 
Türkiye dışından Karabük Üniversitesine gelerek kursiyer olarak Türkçe öğrenmek için ne yapılmalıdır?

Karabük Üniversitesi TÖMER’e başvuru kabul mektubu başvurusu yaparak güncel kur ücretleri üzerinden iki kur ücreti yatırılıp Kabul Belgesi alınmalıdır. Bulunulan ülkenin Türkiye Büyükelçiliği’ne "Türkçe Dil Kursu Vizesi" başvurusu yapılarak Büyükelçilik tarafından istenen evraklar eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Türkiye’ye geldikten sonra Karabük Üniversitesi TÖMER’de kurs kayıt başvurusu yapılmalıdır. Karabük İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne müracaat edilerek Türkçe Öğrenme Vizesi ile Türkçe Öğrenme Amaçlı İkamet İzni başvurusunda bulunulmalıdır.

Karabük Üniversitesine kaydolan öğrenci ya da kursiyer olarak başvuru yapan kişi KBÜ TÖMER Hazırlık Eğitimine/Dil Kursuna nasıl kayıt yaptırabilir?

Öğrenci güncel kur üzerinden en az bir kur ücreti ve isterse Seviye Tespit Sınavı ücretini ödemelidir. KBÜ TÖMER Kayıt Formunu doldurduktan sonra aşağıda istenilen belgeleri KBÜ TÖMER Öğrenci İşleri Ofisindeki görevlilere teslim etmelidir.
  • Pasaport ya da T.C. Kimlik kartı fotokopisi.
  • Öğrenci belgesi fotokopisi.
  • Varsa, dil seviye sertifikasının/belgesinin fotokopisi. (Aslını göstermek şartıyla)
  • Ücretin yatırıldığına dair banka dekontu (Ödeme esnasında bankanın açıklama kısmında "Ad-Soyad" yazılmalıdır.)
  Dersler hangi günler gerçekleşiyor ve ne kadar sürüyor?
 
Dersler A1, A2, B1, B2, C1 kurlarından oluşmakta, A1, 9 hafta, A2, B1, B2, C1 kurları ise 8 haftadan oluşmaktadır. Dersler Pazartesi-Cuma arası haftanın 5 gününde öğleden önce ve öğleden sonra iki ayrı grup halinde 5’er ders saati olarak yapılmaktadır. Sabah grubunun ders saati: 08.30 - 12.35 arası; öğleden sonra grubunun ders saati ise;13.40-17.40 arasıdır.
 
Derslerde hangi kaynak kitap kullanılmaktadır?
 
Derslerde, “Yeni İstanbul” kitabı kaynak olarak kullanılmaktadır.
 
Dersler yüz yüze mi gerçekleşmektedir?
 
Başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar tüm dersler yüz yüze gerçekleştirilir.
 
 Dersler nerede yapılacaktır?
 
Dersler, Karabük Üniversitesi Merkez Kampüsü Öğrenci İşleri Merkez Binası ve İlahiyat Fakültesi binalarında bulunan dersliklerde gerçekleşecektir.

Bir kur tamamlandıktan sonra diğerine nasıl geçilir?

Her kurun sonunda Kur Bitirme Sınavı yapılır. Kur Bitirme Sınavı, 4 temel dil becerisini ölçecek şekilde (okuma, dinleme, yazma ve konuşma) uygulanır. Geçme notunu alarak genel değerlendirmede başarılı bulunan öğrenciler bir üst kura devam ederken başarısız olan öğrenciler ise kuru tekrarlamak zorundadır.

Kur Bitirme Sınavları için geçme notu nedir?
 
Sınavlarda başarılı olma puanı 60’tır. Kur Bitirme Sınavında öğrencinin başarılı sayılabilmesi için 4 temel dil becerisinin her birinden (okuma, dinleme, yazma ve konuşma) en az 15 puan alarak toplamda 60 puan alması gereklidir.
 
Her kurun sonunda kurun başarıyla tamamlandığıma dair bir belge alınabilir mi?
 
Evet. Her kurun sonunda talep doğrultusunda, başarıyla tamamlanılan seviyeyi belirten bir başarı belgesi öğrenciye/kursiyere verilebilir.

Türkçe hazırlık eğitiminden belge ile nasıl muaf olabilirim?

Üniversitenin kayıt takvimine göre Türkçe hazırlık döneminde,  Türkçe Yeterlik Belgesiyle Türkçe Hazırlık Eğitiminden muaf olmak isteyen öğrencilerin Yunus Emre Enstitüsü veya T.C. Devlet Üniversitelerinden alınmış Türkçe Dil Kursu Sertifika Belgeleri (Örgün eğitimle tamamlanmış kur eğitimleri sonunda alınmış sertifika belgeleri kabul edilir.), Milli Eğitim Bakanlığına bağlı liselerde 4 (dört) yıl boyunca Türkçe örgün eğitim görüp başarıyla tamamlayanların aldıkları transkript belgeleri, Türkiye’de eğitim veren Devlet Üniversitelerinin ön lisans (2 yıl) ve lisans (4 yıl) programlarında Türkçe örgün eğitim görüp diploma almaya hak kazananların transkript belgeleri ve Yunus Emre Enstitüsünün yaptığı Türkçe Yeterlik Sınavlarında başarılı (100 üzerinden en az 60 puan, C1 seviyesi) olan öğrencilerin başarı/yeterlik belgeleri geçerlidir.
 
Kurs ücreti ne zaman yatırılmalıdır?
 
Ödemeler kayıt öncesinde yapılmalıdır.
 
Kurs ücretinin ödemesi nereye ve nasıl yapılır?
 
Kur ücreti, aşağıda belirtilen banka hesabına yatırılmalı, açıklama kısmı belirtilen şekilde doldurulmalıdır. Kayıt öncesinde yatırılan ücretin dekontu kayıt esnasında teslim edilmelidir.
 
ZİRAAT BANKASI KARABÜK ŞUBESİ
IBAN: TR50 0001 0004 2597 8269 6750 01
ALICI ADI. KBÜ DÖN SER İŞL TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYG ARŞ MERKEZİ AÇIKLAMAYA ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI YAZILACAK.
İLETİŞİM: 444 0 478 / 8484-8496 tomer@karabuk.edu.tr
 Kur ücreti iadesi nasıl yapılır?
 

KBÜ TÖMER ofisten ücret iadesi formu talep edilir. Form doldurulup teslim edilmesinin ardından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra iadesi uygun görülen ödemeler iade edilir. (A1, A2 Kur ücretlerinin iadesi yapılmaz.)
 
Derslere devam zorunluluğu var mı?
 
Evet, her kur için 35 ders saati devamsızlık hakkı vardır. Devamsızlıktan kalan öğrenciler Kur Bitirme Sınavına alınmaz ve bir sonraki seviyeye devam edemez. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrencilere ücret iadesi yapılmaz.

Devam edilen kur, bir süreliğine dondurulabilir mi?
 
Kursiyer kayıt dondurma işlemini sınıfının görevli eğiticisiyle görüşür. Eğitici, KBÜ TÖMER Otomasyon sistemine girip kayıt dondurma işlemini gerçekleştirir.
 
Türkçe Yeterlik Sınavına kimler katılabilir?
 

Türkçe Yeterlik Sınavına Türkçe dil becerisini belgelemek isteyen herkes katılabilir.
 
Türkçe Yeterlik Sınavına nasıl başvurulabilir?
 
Türkçe Yeterlik Sınavına aşağıdaki belgeler doldurulduktan sonra tomer@karabuk.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ya da şahsen başvuru yapılabilir.
 
Türkçe Yeterlik Sınavı başvuru formu, pasaport veya kimlik fotokopisi, öğrenci belgesi, ilgili sınav ücretinin ödendiğine dâir banka dekontu.
 
 KBÜ TÖMER'de istenilen seviyeden başlamak mümkün mü?
 

Hayır. KBÜ TÖMER'e kayıt yaptıran öğrenciler, en son tamamladıkları kurun sertifikasını KBÜ TÖMER Öğrenci İşleri Ofisine sunmak zorundadır. Ayrıca, tüm öğrenciler, dersler başlamadan önce isterlerse Seviye Tespit Sınavına girebilir (sadece bir kere bu sınava başvuru yapılabilir) ve bu sınav sonucuna göre uygun seviyedeki kursa kayıt yaptırabilirler.
 
 Seviye Tespit Sınavına kimler katılabilir?
 
Seviye Tespit Sınavına KBÜ TÖMER öğrencileri girebilir. Kurları devam eden ve kur sınavlarında başarısız olan öğrenciler Seviye Tespit Sınavına giremezler. Öğrenci Seviye Tespit Sınavına sadece bir kez girebilir.
 
Seviye Tespit Sınavı için gerekli belgeler nelerdir?
 
Seviye Tespit Sınavı ücreti ve sınav sonucunda öğrencinin kazanacağı kur ücreti dekontu.