AKADEMİK AMAÇLI TÜRKÇE ÖĞRETİMİ ÖĞRETİCİ EĞİTİMİ PROGRAMI
AKADEMİK AMAÇLI TÜRKÇE ÖĞRETİMİ ÖĞRETİCİ EĞİTİMİ PROGRAMI
(26.06.2024 - 05.07.2024)
Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim görecek olan uluslararası öğrencilerin akademik çalışmalarını başarıyla yürütebilmeleri için gerekli becerileri kazandırmak üzere verilen Akademik Türkçe derslerini yürütecek olan öğreticilerin Türkçe öğretiminin bu alanında meslekî gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenmiş olan ‘Akademik Amaçlı Türkçe Öğretimi Öğretici Eğitimi Programı’na kurumumuzdaki eğiticilerimiz de katılmıştır.
Programda Uluslararası Öğrenciler İçin Akademik Türkçe Dil Becerileri kitabı baz alınarak akademik dil, akademik dil ihtiyaçları, akademik dilin öğretimi, sözcük öğretimi ve yazma, okuma, dinleme, konuşma becerilerinin geliştirilmesi üzerinde durulmuş; her bir konu, alanında yetkin, alana yön veren uzmanlar tarafından işlenmiştir.
Prof. Dr. Mustafa DURMUŞ, eğitimin açılış konuşmasında; Akademik Türkçe öğretiminde öğretici yeterlilikleri ve akademik okuryazarlık becerileri hakkında bilgi vermiştir. Ardından Dr. Eser KOCAMAN GÜRATA, Akademik Türkçe öğretimine ilişkin temel kavramlar hakkında öğreticileri bilgilendirmiştir. Akademik Türkçe dersinde yazma becerisi ve öğretimini kitaptan örneklerle etkileşimli bir şekilde açıklamıştır.
Dr. Melike Melek GÜRAL ise Akademik Türkçe dersi konusunda öğrenici ihtiyaçları ve kurs hedefleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Akademik Türkçe dersi bağlamında konuşma becerisi ve öğretimine de değinen Güral, oturumunda; kuramsal bilgiler ile pratik uygulamalar arasında ortak bir yaklaşım geliştirmek üzere Akademik Türkçe ders kitabı üzerinden ilgili etkinlikleri ele alarak öğreticileri bilgilendirmiştir.
Akademik Türkçe bağlamında sözcük bilgisi öğretiminden bahseden Dr. Elif SAYAR, oturumunda Akademik Türkçe ders kitabı üzerinden Türkçe söz varlığı materyal ve etkinliklerini değerlendirmiştir.
Dr. Bihter DERELİ, Akademik Türkçe dersi bağlamında okuma becerisi ve öğretimi konulu oturumunda öğreticilere, farklı disiplinlerden öğrencilerin akademik okuma becerilerinin geliştirilmesi ve gerekli etkili yöntem ve stratejiler konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlamıştır.
Akademik Türkçe dersi bağlamında dinleme becerisi ve öğretiminden bahseden Dr. Gül Deniz DEMİREL ise Akademik Türkçe kitabından çeşitli etkinlik örnekleri ile hazırlanma ve işleniş süreci konusunda öğreticileri bilgilendirmiştir.
Dr. Seçil ALACA, oldukça etkileşimli bir ders ile ölçme ve değerlendirmeyi pek çok noktasıyla ele almıştır. Akademik dil becerilerinin ölçme ve değerlendirmesi üzerinde duran Alaca, ders kapsamında Akademik Türkçe yeterlilik sınavı, portfolyo değerlendirme gibi Akademik Türkçe programı değerlendirme yöntemlerine yönelik bilgilendirme yapmıştır.
